Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.01.2018 09:21 - СЪС ЗАКОНИТЕ - ЗАКОННО, БЕЗ ЗАОБИКАЛЯНЕ!!!
Автор: orlinstefanov Категория: Изкуство   
Прочетен: 1019 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 04.01.2018 08:04

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Привеждам подборка от руски сайт, която е добре да се знае и у нас. Който може, да напомня пред онези, които е време да се захващат с тукашните корупционни "дейци"
-----------------

Съдебните процеси срещу лица от руския елит:

Обобщение за 2017 година


(Любопитни са снимките на подсъдимите, които могат да се видят от сайта, по който направих превода за съдебните процеси:

https://mbk.media/suzhet/itogi-2017-sudy-nad-rossijskoj-elitoj/)
 

Според „МБХ медиа“ през 2017-та е рекорден броят на изправените пред съд губернатори,министри и всевъзможни представители на руския елит. Няма общоприето мнение за причините на тази безпрецедентна активност в органите на правораздаването. Споредполитолозите Путин иска да получи някаква преднина в предизборната обстановка, като създава видимост, че ще се бори с корупцията; говори се също, че тези дела са проява на изострилата се вътрешна схватка между различните представители на управляващата класа.

Ето кои са най-показателните дела срещу представители на руския елит през отминалата година.

 

Делото на Хорошавин

 

През януари 2017 година съдът почна гледането  по същество на делото на Александър Хорошавин, ръководил Сахалинска област от 2007 до 2015 година.  Заедно с Хорошавин пред съда са изправени неговият най-близък съветник Андрей Икрамов, бившият министър на сселското стопанство на областта Николай Борисов и предишния заместник-председател на областното правителство Сергей Карепкин. Към тях има обвинения за десет случая свзимане на подкупи и за легализиране на престъпни доходи. Според следствието Хорошавин лично е определял кои да са жертвите измежду местните бизнесмени; после помощниците му провеждаи разговори с тези лица, настоявали да се даде подкупа, а в противен случай им се обещавало да дочакат сериозни проблеми. По този начин те са успели да съберат общооколо 522 милиона рубли.

Съдът също така конфискува от бившия губернатор имущество за почти 1,1 милиарда рубли – сумата е един процент от годишния доход в бюджета на сахалинска област.  Предавайки според решението на съда тази сума за държавата, Хорошавин е повишил постъпленията във федералния бюджет на Сахалинска област с близо 6%. Предвижда се присъдата е планирана да бъде произнесена на 22 януари. Прокуратурата е поискала за Хорошавин наказание от 13 години затвор.

 

Делото на Гайзер

 

Бившият глава на Република Коми Вячеслав  Гайзер е в ареста от 2015 година. Делото му се разглежда по същество от края на декември 2017. Според обвинението Гайзер  и неговите съучастнници от 10 години насам  са встъпили в престъпната група, създадена от бизнесмена Александър Зарубин с цел да се придобива държавно имущество.

Общо в делото се съдържат седем епизода, а цялата щета от действията на Гайзер е оцененаот следствето на 3,3  милиарда рубли. За сравнение такава е сумата от бюджета на цялата област за ремонт и се строителство на пътища. 

На 28 декември Замоскворецкия районен съд в Москва остави под забрана имуществото на бившия губернатор. Също така съдът отхвърли искането на защитата делото да се гледа в Сиктивкар. Съдбата на Гайзер ще се реши в 2018 г. Въпреки че по делото има 220 свидетели и съдържа десетки томове, съдебното следствие едва ли ще продължи повече от година.

 

Делото на Маркелов

 

Бившият глава на Република Марий Ел е задържан на 13 април - само седмица след като подава оставка поради преминаване на нова работа. И още от 14-ти април бива затворен и следствения изолатор „Лефортово“. Според данни на следствието чрез свое доверено лице Маркелов е получил от учредителя на фабрика „Акашевская“ Николай Криваш подкуп от 235 милион рубли за да го покровителство и му съдейства  при разпределяне на държавните субсидии за развитие на селското стопанство. Заедно с Маркелов по това дело е привлеченагенералния директор на „Телевизионна компания 12 регион“ Наталия Кожанова катопосредник при предаване на подкупа и също е арестувана.

Бившият губернатор на Марий Ела се славеше като един от най-колоритните персонажи в руската политика. Така например, той е заплашвал жителите на едно село, че ще им разкопаепътя понеже на бил посрещнат достатъчно сърдечно. Също така той обожавал архитектурата и Италия (изграждал в Йошкар-Оле дворци в паладиански стил, съчинявал стихове.

 

Делото на Захарченко

 

„Полковникът-милиардер“ Димитрий Захарченко бива задържан още при 2016 година, а през 2017 пък в делото му се очертаха ярки подробности. Достатъчно е да  си представим тетрадката на майка му (гимназиална учителка по математика), в която тя в колонки води сметка за получените милиарди. Или например прозвището на Захарченко. Както сочи представителят на следствието Светлана Ппетренко, полковника са го наричали Захар Хитри, защото всичките си далавери той планира и извършва самостоятелно. Основното дело по този процес още не е завършено, доколкото продължават следствените действия, но на 1 декември съдът постанови да се изземат деветте милиарда – сумата, на която генералната прокуратура оценява имущество на обвиняеми. Това е най-крупната сума придобита като доход на държавата за цялото време откакто съществува закона за контрол на доходите и имуществото на чиновниците. Едно единствено съдебно заседание по изземване на имуществото на Захарченко докара за федералния бюджет повече отколкото 24 субекта на Руската Федерация за цялата 2016 година. Ако полковник Захарченко представляваше юридическо лице, той щеше да е в топ 50 на компаниите-донори на руския бюджет. Иззетата сума се равнява на данъчните отчисления от Алфабанк и Райфайзенбанк за цялата 2016 година взети заедно.

 

Делото на заместник началника на федералната служба 

за изпълнение на наказанията (ФСИН) Олег Коршунов

 

Това наказателно дело показва, че има карма дори да се смята за недоказано. Виждаме неотвратимата й сила в делото на заместник-шефа на ФСИН Олег Коршунов.

Като най-добра илюстрация е следният диалог на Коршунов с членове на обществената наблюдателна комисия (ОНК -  проект за осигуряване на по-хуманно отношение към лишените от свобода) 

Олег Коршунов: Как може да се спазва график щом като човек не разполага с часовник.Например, охраната съобщава, че след един час  ще има разходка, но аз питам как да разбера, че е време да се тръгва?И казвам на началника да се поставят в килиите най-обикновени будилници. Отговоря ме, че не се разрешава. Или да вземем дворчето за разходките Толкова ли е трудно да се постави там една висилка, човек да направи упражнения?

Елена Меркачьова: Кажете ми най-чистосърдечно, наистина ли не си спомнятете и  за часовниците, и за дворчето? Ние много пъти сме говорили за тези неща, изпращахме запитвания. И винаги сте ни изпращали формални отговори с отказ да се решат тези въпроси.

Олег Коршунов: Нямам такъв спомен. Подписвал съм най-различни документи. Сега, като станах затворник, няколко пъти се записвах за среща с началника на „Лефортово“ и му говоря за едно, за друго. А той ми отвръща: „Една секунда!“ и току ми извади някоя заповед,която е с моя подпис. Трябваше да се окажа зад решетките, за да разбера много неща.

Коршунов е обвинен за щети от 160 милиона рубли чрез държавни поръчки за ФСИН на бензин и захар. Според следствието цените са били завишени с най-малко 30%. Самият обвиняем отрича че е виновен, като твърди че цената е била повишена по обективни обстоятелства.

 

Делото на Никита Бели

 

Съдът пристъпи към делото на Никита Белих през септември 2017 година. Бившият глава на Кировска област е обвинен в получаване на подкупи за обща сума от 600 000 евро. Самият той не се признава за виновен, а смята  делото за провокация от страна на правораздаването.От момента на задържането му под арест през юли 2016 г. в „Лефортово“, здравето на Бели сериозно се влоши и той на няколко пъти е приеман в болница. а също е викана бърза помощ по време на съдебни заседания.

Вече е разпитан главният свидетел на обвинението Юрий Зухаймер и ориз от хайвер който е предал на Бели пакета с белязани купюри преди задържането му. Бившият губернатор на Кировска област може да бъде осъден на 15 години лишаване от свобода.

 

Делото на Алексей Улюкаев

 

Едва ли някой е очаквал, че министър от правителството на Путин ще бъде осъден на 8 години затвор при строг режим на изтърпяване. Очевидно и самият Улюкаев, който от ноември 2016 се намираше под домашен арест. И макар минималното наказание по този член на закона да е тъкмо осем години, присъдата му  се възприе като шокираща новина от онези, които  шокираща новина и за онези които следяха хода на процеса. Според адвокатите на Улюкаев са допуснати ред нарушения и едно от тях е, че съдът не е изслушал основния свидетел на обвинението Игор Сечин, който е твърдял пред следствието, че Улюкаев му е искал подкупа от два милиона долара, чийто произход така и не бива установен. Бившият генерал от ФСБ (Федералната служба за сигурност) Олег Феоктистов  уж бил казал, че сумата му е дал назаем негов познат бизнесмен. Обаче това не е точно, защото не е давалофициални показания. Никой така и не го е чул, доколкото разпитът бил в закрит режим.

Адвокатите на Улюкаев вече обжалваха присъдата. Московският градски съд вероятно ще разгледа апелацията през в първата половина на 2018 година. В момента бившият министър е затворник в следствения изолатор „Матроска тишина“ и сякаш няма особени оплаквания.

---------
За сверка с оригинала, а и за портретите на изправените пред съда: 

https://nm60.abv.bg/Mail.html#message:fid/10:pid/0:mid/15292383927:tid/60:r/0

 




Гласувай:
3


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: orlinstefanov
Категория: Изкуство
Прочетен: 723225
Постинги: 163
Коментари: 184
Гласове: 731
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031